Kolejna smaczna i zdrowa pasta do kanapek na bazie białej fasoli. Wydaje mi się, że to doskonałą propozycja na przeziębienia, ponieważ zawiera czosnek i natkę pietruszki, które są bogate z witainy i działają przeciwzapalnie. Jednak pamiętajcie proszę, że przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, bo pasta niewłaściwie stosowana zagrażać może życiu lub zdrowiu :-)))
przepis na pastę z białej fasoli z czosnkiem i natką pietruszki
składniki:
- puszka białej fasoli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta ziół prowansalskich
- garść ziaren słonecznika
- oliwa
przygotowanie:
- Fasolę odcedzamy i przepłukujemy świeżą wodą, a następnie przekładamy do miski.
- Dodajemy natkę oraz obrany czosnek.
- Miksujemy blenderem.
- Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i dodajemy do pasty.
- Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
- Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy nieco oliwy.
- Najlepiej smakuje po kilku godzinach w chłodnym miejscu.
Smacznego!