Hummus (nie mylić z humusem!) to pochodząca z bliskiego wschodu (o jej wymyślenie walczy Liban z Izraelem, ot kolejne podłoże konfliktu…) pasta z ciecierzycy. Jak to bywa z tak popularnymi potrawami, jej wariantów jest kilka, a sposobów przygotowania jeszcze więcej. W sieci znaleźć można mnóstwo „jedynych i prawdziwych” przepisów, ja dzielę się z Wami najprostszym.
przepis na hummus
składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 szklanka pasty tahini
- 2 ząbki czosnku (więcej lub mniej – według uznania)
- 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- ewentualnie zatar, natka pietruszki idt
przygotowanie:
- Ciecierzycę namaczamy z dodatkiem łyżeczki sody przynajmniej 12 godzin przed gotowaniem.
- Odcedzamy i zalewamy świeżą wodą.
- Gotujemy, aż się rozgotuje (około 45 minut).
- Odcedzamy i dodajemy tahini, czosnek i sok z cytryny.
- Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Dodajemy powoli wodę i cały czas miksujemy.
- Doprawiamy do smaku.
Smacznego!
ciągle się przybieram go zrobić… Twój przepis jest banalnie prosty, więc może w końcu się przybiorę:)
Naprawdę watro – my go pokochaliśmy i bardzo często zajadamy.
Jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam, ale mam chęć spróbować.:)
Pozdrwiam,