Kolejna bardzo smaczna pasta jaką można sobie smarować pieczywo. To gratka dla miłośników czosnku, który należy pamiętać, że najzdrowszy jest jedzony surowy. Jak dodamy do tego solidną porcję natki pietruszki, to mamy super danie na przeziębienie i inne choróbska (tak mi się przynajmniej wydaje – przed użyciem skonsultujcie to z lekarzem lub farmaceutą).
przepis na pastę czosnkowo-pietruszkową
składniki:
- 250 g suchej fasoli
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- łyżeczka rozmarynu
przygotowanie:
- Fasolę namaczamy 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości.
- Słonecznika prażymy na patelni.
- Do ugotowanej i odcedzonej fasoli dodajemy drobno posiekany czosnek i podobnie potraktowaną natkę pietruszki.
- Ubijamy je tłuczkiem do ziemniaków.
- Na koniec dodajemy uprażone ziarna słonecznika, rozmaryn oraz doprawiamy do smaku.
Smacznego!
ciekawy pomysł na pastę:)
Jaka fajna pasta ! :)