Co tydzień staram się przygotowywać jakąś nową pastę do kanapek i chyba zaraz uzbiera się ich tyle, że utworzą nowy dział. Kolejną moją propozycją jest pasta z groszku z rukolą. Sam groszek byłby nieco nudny, jednak rukola nadaje mu świeżości, a prażone ziarna słonecznika głębi (brzmi wyniośle, ale taka prawda).
przepis na pastę z groszku zielonego i rukoli
składniki:
- 200 g zielonego groszku (mrożonego, ewentualnie konserwowego)
- porządna garść rukoli
- 1/2 szklanki prażonych nasion słonecznika
- olej
przygotowanie:
- Groszek, jeśli używamy mrożnego lub świeżego, gotujemy.
- Rukolę dokładnie płuczemy i osuszamy.
- Składniki przekładamy do jednego naczynia i miksujemy blenderem.
- W miarę potrzeby dodajemy nieco oleju.
- Doprawiamy do smaku.
Smacznego!