Ta zapiekanka z kaszą gryczaną stanowi efekt niedawnego sprzątania zapasów z lodówki :-) Zupełnie przypadkowo wyszło mi z tego bardzo smaczne danie, które z pewnością na stałe wejdzie do mojego menu. Jest to typowa „śmieciówka”, można więc dodać do niej w zasadzie co się tylko ma pod ręką, byleby było jadalne i w miarę komponowało się z pozostałymi składnikami.
przepis na zapiekankę z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami
składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 150 g twarogu
- 6-8 średnich pieczarek
- 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy garam masala
przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy z niewielkim dodatkiem soli.
- Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i przesmażamy lekko na odrobinie tłuszczu.
- Ugotowaną kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami i przyprawą garam masala.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żarooodpornego.
- Zapiekamy około 20-30 minut w temp. 175 st. C.
- Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Lubię połączenie kaszy gryczanej z pieczarkami. Pyszny obiadek :)
Bardzo się cieszę i dziękuję :)
Połączenie kasza-pieczarki jest znakomite. Zapraszam do dodania wpisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, która kończy się już dziś. Pozdrawiam
Dzięki za sugestię. Przepis dodany:-)