Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, który stanowi podstawę do pizzy. Przybiera ona różnorodne formy w zależności od tego, czego potrzebujemy – może to być cienki placek, mogą to być bułki, może to być większy bochenek. Ja najczęściej przygotowuję placki z różnymi dodatkami, lub same, które po przekrojeniu można wypełnić jakimś farszem.
Gorąco polecam wypiekanie focacci na kamieniu do pieczenia pizzy – osiągniemy wówczas doskonały rezultat.
przepis podstawowy na focaccię
składniki:
- 300 g mąki
- opakowanie suszonych drożdży lub 25 g świeżych
- 150 ml ciepłej wody
- oliwa z oliwek
- sól
przygotowanie:
- Jeżeli używamy świeżych drożdży przygotować musimy zaczyn. W tym celu drożdże rozkruszamy do wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce, do czasu aż zaczyn zacznie wyraźnie pracować.
- Do mąki dodajemy suszone drożdże i wodę lub gotowy zaczyn ze świeżych drożdży. Dodajemy 1-2 łyżki oliwy, szczyptę soli i wyrabiamy około 10-15 minut.
- Wyrobione ciasto wkładamy do czystej miski, przykrywamy i odstawiamy do czasu, aż podwoi swą objętość.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy placek.
- Pieczemy około 25 minut w temp 200 st. C. (krócej – około 15 minut w temp. jeśli pieczemy na kamieniu do pizzy).
Smacznego!