Za kilka dni Sylwester, dlatego dziś pragnę zaprosić do przygotowania bardzo prostych ciastek, które stanowić mogą idealną zakąskę na sylwestrowej zabawie. To akurat wersja na słodko, ale nie ma problemu by słodki twaróg zstąpić innym farszem – ogranicza Was tylko i wyłącznie wyobraźnia.
przepis na ślimaki twarogowe z ciasta francuskiego
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- solidna garść rodzynek
- twarożek (może być tzw. kanapkowy)
- ½ opakowania cukru waniliowego
przygotowanie:
- Rodzynki płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Namaczamy około 5-10 minut, a następnie odcedzamy.
- Twarożek mieszamy z cukrem waniliowym, a następnie delikatnie łączymy z rodzynkami.
- Ciasto francuskie rozwijamy i na ¾ jego powierzchni rozsmarowujemy twarożek.
- Zwijamy ciasto, a następnie tniemy ostrym nożem kawałki grubości ok. 2 cm.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 10-15 minut w 180 st. C. Jeśli zaczynają cię przypiekać, a ciasto jeszcze jest surowe, można przykryć je folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).
Smacznego!
Mniam, to coś zdecydowanie dla mnie, bo jest i ser i rodzynki. :) Ja bym wcisnęła jeszcze oczywiscie moj ulubiony cynamon;)
Pozdrowienia!
W sumie masz rację, że cynamon pasowałby idealnie. Następnym razem dodam :-)
lubię takie straszliwie