Dziś łamy bloga po raz kolejny udostępniam Siostrze swej, która pragnie podzielić się z Wami przepisem na niezwykle apetycznie zapowiadający się obiad dla leniwych – szpinak w cieście francuskim. Daleki jestem od poglądu, że ciężka praca uszlachetnia, dlatego też sam preferuję dania proste, których przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu i energii.
Jedyne co zmieniłbym w recepturze, to dodałbym ze dwa ząbki świeżego, drobno posiekanego czosnku.
Zapraszam ;-)
przepis na szpinak w cieście francuskim
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie szpinaku mrożonego (siekanego)
- 2 jajka
- 1/2 opakowania sera typu feta
- przyprawy do smaku (u mnie czosnek i sól)
przygotowanie:
Rozmrożony i odcedzony szpinak mieszamy w misce z jajkami i pokruszoną fetą, przyprawiamy do smaku.
Ciastem francuskim wykładamy naczynie, nakładamy farsz i zawijamy ciasto.
Pieczemy ok. 40-50 minut (na oko) w temperaturze 180C.
E voila!
M.
Uwielbiam takie połączenie smaków i do tego proste przygotowanie, super, ja tylko zamiast fety wolę ser Bałkański(np.z lidla), jest delikatniejszy:)
Ja też bardzo często używam lidlowego sera bałkańskiego i bardzo go lubię. Pozdrawiam!