Multicooker Redmond RMC-M90E przydaje się nie tylko przy przygotowywaniu dań głównych, zup czy wypieków. Sprawdziłem to robiąc ostatnio śniadanie, na które wymyśliłem sobie omlet z pieczarkami i cebulą. Zainspirowałem się przy tym po raz kolejny przepisem z dołączonej do urządzenia książeczki.
Sam Kuchcik po raz kolejny zdał egzamin, jednak muszę tu dodać, że zawarte w książeczce instrukcje nie są zbyt jasne (a czytając komentarze innych użytkowników okazuje się, że nie tylko dla mnie). Nie chcę powiedzieć, że są błędne, bo być może to ja coś źle załapałem, ale z pewnością nie są do końca zrozumiałe, nawet dla osób, którym obsługa różnych sprzętów, gadżetów itd nie sprawia właściwie żadnych problemów. Wszystkie te kwestie opiszę szerzej w końcowej recenzji, w moich przepisach pozwolę sobie pisać „po swojemu” jak faktycznie to zrobiłem.
przepis na omlet
składniki:
- 5 jajek
- 1 średnia cebula
- 3 pieczarki
- garść startego żółtego sera
- szczypiorek
- masło
- 80 ml mleka
- sól i pieprz
przygotowanie:
- Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli i pieczarek. Wkładamy je do misy multicookera, dodajemy łyżkę masła i ustawiamy program FRY z czasem przygotowania 10 minut.
- Wciskamy start i czekamy na nagrzanie się urządzenia. Przesmażamy do czasu zakończenia programu regularnie mieszając.
- W międzyczasie mieszamy jajka z posiekanym szczypiorkiem (ilość wg uznania), mlekiem, przyprawami i połową żółtego sera. Do wymieszania użyłem blendera, o którego przetestowanie również zostałem poproszony – Redmond RHB-2915-E. Oczywiście można wymieszać je chociażby i widelcem, jednak dzięki użyciu dołączonej do niego trzepaczce, masa jest doskonale napowietrzona, co sprawia, że omlet ładnie wyrasta podczas zapiekania.
- Po sygnale dźwiękowym wlewamy masę jajeczną, posypujemy wierzch resztą żółtego sera i ponownie zamykamy pokrywę.
- Ustawiamy program BAKE z czasem 20 minut.
- Po zakończeniu programu, danie jest gotowe.
Smacznego!