Przygotowany niedawno barszcz czerwony zasmakował mi tak bardzo, że postanowiłem w tym tygodniu przygotować inną zupę, również na bazie buraków. Tym razem wykorzystałem oprócz multicookera Redmond RMC-M90E także blender tej firmy, model RHB-2915-E, który znacznie ułatwił mi zadanie. Dzięki funkcji turbo zmiksowanie wszystkich warzyw zajęło dosłownie kilkanaście sekund i mogłem szybko podawać gotowy krem.
przepis na krem z buraków
składniki:
- 1 włoszczyzna
- 1 kg buraków
- 5 ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki chrzanu
- śmietana 18%
przygotowanie:
- Warzywa dokładnie płuczemy, obieramy i kroimy w kawałki.
- Wkładamy do misy multicookera, zalewamy wodą nieco ponad poziom warzyw.
- Dodajemy przyprawy i zamykamy pokrywę.
- Ustawiamy program SOUP i z czasem gotowania 1 godzina.
- Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie oraz liście laurowe, dodajemy chrzan i zahartowaną śmietanę i miksujemy, aż uzyskamy gładką i jednolitą konsystencję kremu.
Smacznego!
Zupa zawsze „wyjdzie”, proponuję przetestować coś bardziej ambitnego np. wypieki. Powodzenia!