Przepis na sos tzatziki to jeden z tych przepisów, który każdy zna w innej wersji, a każda z nich jest jedyna i prawdziwa. Mój przepis przywiózł ze swojej jednej z licznych podróży po Grecji bliski przyjaciel i tak nam zasmakował, że prosimy go o jego przygotowanie ilekroć tylko jest ku temu okazja. A takowa nadarzyła się ostatnio, kiedy to zajadaliśmy placki ziemniaczane – ten sos doskonale do nich pasował. Podobno tajną recepturę zdradziła mu tajemnicza Maria z Koryntu, ale dalej już wolałem nie brnąć :-)
przepis na sos tzatzyki
składniki:
- opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
- ząbek czosnku
- ogórek zielony
- łyżeczka octu z białego wina (ewentualnie soku z cytryny)
- łyżeczka oregano
przygotowanie:
- Ogórek zielony obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Można go też drobno posiekać nożem, pokroić w kostkę – jak kto lubi. Następne lekko odciskamy zawartą w nim wodę.
- Dodajemy do ogórka jogurt oraz posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawiamy octem i oregano, a także solą i pieprzem w miarę potrzeby.
- Można również dodać nieco oliwy z oliwek, a także innych ziół – jak już wspomniałem – ilu kucharzy tyle wersji na idealny sos tzatzyki.
Smacznego!
Jeden z najlepszych sosów :)
Dzięki :-)