Pasta z czerwonej fasoli to kolejna smaczna pasta do smarowania chleba. Niezwykle prosta, można ją bez problemy przyrządzić dosłownie w kilka minut bez gotowania, jeśli użyjecie fasoli z puszki. No i niezwykle elastyczna – można spokojnie bawić się dodatkami, tak by otrzymać swój ulubiony smak.
przepis na pastę z czerwonej fasoli
składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- trzy łyżki oliwy
- łyżka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- szczypta ziół prowansalskich
przygotowanie:
- Zaczynamy od namoczenia i ugotowania fasoli, jeśli używamy zwykłej. Oczywiście pomijamy ten krok, jeśli ułatwiliśmy sobie zadanie i mamy fasolę z puszki.
- Fasolę odcedzamy i opłukujemy zimną wodą.
- Przekładamy do naczynia i dodajemy przyprawy.
- Miksujemy blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji (ja wolę, kiedy nie jest taka do końca jednolita). Można ewentualnie użyć tłuczka do ziemniaków, a nawet widelca do rozgniecenia fasoli.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Zaciekawiła mnie. Musi być smaczna. :)
Jest bardzo smaczna a do tego bardzo elastyczna i można doprawić zgodnie ze swoim gustem.