Dzień lub dwa przed Świętami można upiec ciasto drożdżowe, które po wystudzeniu i zawinięciu w folię spożywczą utrzyma świeżość do chwili podania. Proponuję przygotować proste i zwykłe ciasto, któremu świątecznego charakteru nadają nasączone alkoholem rodzynki oraz kruszonka korzenna.
przepis na świąteczne ciasto drożdżowe
składniki:
- 700 g mąki
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 12 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
- szklanka rodzynek
- rum lub brandy
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- przyprawa korzenna (do grzańca albo ciastek)
przygotowanie:
Kilka godzin (najlepiej nie mniej jak 12) przed pieczeniem rodzynki płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy alkoholem i odstawiamy do namoczenia.
Jeśli używamy świeżych drożdży, przygotowujemy zaczyn z mleka, cukru i rzeczonych drożdży. Jeśli nie o po prostu mieszamy ze sobą przesianą mąkę (700 g), cukier (100 g), drożdże instant, a następnie dodajemy rozbełtane jajka i letnie mleko.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż stanie się gładkie.
Na koniec wyrabiania dodajemy rodzynki z pozostałym alkoholem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Uderzamy kilkukrotnie by odgazować ciasto i przekładamy do formy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę (50 g), cukier (50 g), masło i przyprawę korzenną wyrabiamy do połączenia się składników, a następnie rozcieramy w dłoniach tak by powstały okruszki kruszonki. Posypujemy nimi wierzch ciasta.
Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
Smaczne drożdżowe ciasto to jest to :)
Pozdrawiam przedświątecznie :)
Ciasto było pyszne:))))