Brownie to rodzina chyba najprostszych ciast, których zepsuć się po prostu nie da. Dlaczego? Bo zawsze można się wytłumaczyć, że tak właśnie miało być :-) Nie przejmujcie się jeśli będzie zbyt wypieczone, lub wręcz przeciwnie, bo to właśnie takie ciasto, które każdy przygotowuje po swojemu.
Dziś zapraszam na brownie z truskawkami, których odrobinę znalazłem w zamrażalniku i postanowiłem ich kwaskowatym smakiem złamać czekoladę.
przepis na brownie z truskawkami
składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 4 jajka
- 300 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 150 g truskawek
- 2 łyżki płatków migdałów
przygotowanie:
- Masło i pokruszoną czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a następnie po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Jajka roztrzepujemy mikserem, dodając stopniowo mąkę i cukier.
- Po całkowitym połączeniu składników dodajemy roztopioną z masłem czekoladę i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy migdały i truskawki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 25×30 cm.
- Pieczemy w 200 st. C około 20 minut.
Smacznego!
Czy truskawki rozmrażamy ? Czy je mieszmy z ciastem czy układamy na wierzchu ?
Nie trzeba ich rozmrażać – można dodać i wymieszać z ciastem zamarznięte.
Pyszności. Brownie jest zawsze smaczne, z różnymi owocami czy samo. Lubię. U mnie krajanka żurawinowa, też brownie :)
Pozdrawiam!
Nigdy jeszcze takiego nie jadłam. Musi być bardzo dobre!
Spróbuj koniecznie, bo jest przepyszne!