Maj to mój ulubiony miesiąc. Pojawiają się wreszcie świeże owoce i warzywa, na które czekaliśmy całą zimę. Wśród nich moje ukochane truskawki, które nie są jeszcze wprawdzie takie w 100% słodkie (potrzeba im jeszcze kilku słonecznych dni), ale już dają wiele radości i przyjemności.
Przepis na ciasto jabłkowo-truskawkowe
Składniki:
- 1 i ½ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- ¾ kostki masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ciasta (oprócz owoców).
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Truskawki po usunięciu szypułek również kroimy w ćwiartki.
Połową ciasta wykładamy natłuszczoną (można dodatkowo posypać ją bułką tartą) blachę. Wykładamy na nie truskawki, a następnie jabłka. Można dodatkowo posłodzić owoce, ale moim zdaniem to niepotrzebne.
Owoce przykrywamy drugą połową ciasta.
Pieczemy około 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!
Super ciasto:) Uwielbiam takie:) Sama dziś podobne przygotowałam. Przepis na ciasto z truskawkami. Takie ciasta są pyszne, delikatne i proste!
Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam!