Ciasto jabłkowo-truskawkowe

na 27 maja 2012 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Maj to mój ulubiony miesiąc. Pojawiają się wreszcie świeże owoce i warzywa, na które czekaliśmy całą zimę. Wśród nich moje ukochane truskawki, które nie są jeszcze wprawdzie takie w 100% słodkie (potrzeba im jeszcze kilku słonecznych dni), ale już dają wiele radości i przyjemności.

Przepis na ciasto jabłkowo-truskawkowe

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ kostki masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 500 g truskawek

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ciasta (oprócz owoców).
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Truskawki po usunięciu szypułek również kroimy w ćwiartki.
Połową ciasta wykładamy natłuszczoną (można dodatkowo posypać ją bułką tartą) blachę. Wykładamy na nie truskawki, a następnie jabłka. Można dodatkowo posłodzić owoce, ale moim zdaniem to niepotrzebne.
Owoce przykrywamy drugą połową ciasta.
Pieczemy około 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Super ciasto:) Uwielbiam takie:) Sama dziś podobne przygotowałam. Przepis na ciasto z truskawkami. Takie ciasta są pyszne, delikatne i proste!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top