Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam szarlotkę. Spośród wszystkich ciast, to właśnie to z jabłkami jest najbliższe memu sercu mógłbym się nią zajadać bez opamiętania. Przygotowuję ją dość często i chętnie eksperymentuję z różnymi przepisami. Poniższą recepturę znalazłem na blogu Kwestia smaku i od razu przypadła mi ona do gustu ze względu na naprawdę dużą ilość jabłek. Gorąco polecam jej upieczenie.
Przepis na szarlotkę z dużą ilością jabłek
zaczerpnięty z bloga Kwestia smakuSkładniki:
- 2 kg jabłek
- 1/2 szklanki rodzynek
- 10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto razem siekamy i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu 2/3 porcji rozkładamy na dnie blachy 20×30 cm.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki (użyłem szatkownicy, a pasterki wyszły bardzo cienkie – polecam!). Mieszamy je z rodzynkami, cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym i układamy na cieście.
Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 45 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda zachęcająco, a jak smakuje przekonam się w piątek ;:) ale pominę rodzynki, których nie lubię. Rozważam za to przesmarowanie ciasta powidłami i posypanie płatkami migdałów zanim położę jabłka. Robię tak przy tarcie z jabłkami i uważam, ze to świetne połączenie :)
No i jak smakowało ciasto? Mam nadzieję, że nie zawiodłem Twoich oczekiwań. Pozdrawiam!
o tak, ciasto było pyszne :) I zdecydowanie polecam wersję z powidłami i płatkami migdałów!
Fajny pomysł z tymi dodatkami – muszę spróbować…
piekłam, jest genialnie smaczna
Bardzo się cieszę – polecam się na przyszłość. Pozdrawiam!!!
Szarlotka jest pycha, a taka, gdzie jablek jest wiecej niz ciasta, to juz zwlaszcza :)
i ja należę do szarlotkowych wielbicieli!
Swietna szarlotka Kubo! Uwielbiam szarlotki i najlepiej kiedy mają dużo jabłek i cynamonu:)
Pozdrawiam.
Kuba, takie szarlotki to ja uwielbiam! Generalnie moja mama robi najlepsze, więc jak tylko mam ochotę to proszę ją o małą blachę jej roboty :))) I oczywiście musi być dużo jabłek i cynamonu jak w Twoim przepisie :)))
I ta cudna kruszonka :D Mniam!!!!
szarlotka to ciasto niepokonane. Dla mnie to zawsze hit. z gałką lodów waniliowych.. i nie trzeba nic więcej :)
Ja zdecydowanie jestem sernikożercą, ale to w niczym nie przeszkadza żeby pojeść sobie takiej pysznej szarlotki :D
I ja kocham serniki, ale ciasta z owocami (szarlotka w szczególności) zajmują pierwsze miejsce :-)
szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast :-) i bardzo lubię dużą ilość jabłek; zawsze, chyba z przyzwyczajenia robiłam ją z 1 kg owoców, ale Twoja propozycja jest o wiele bardziej zachęcająca i następnym razem (gdy będę ją piekła) przygotuję 2 kg owoców :-)
Witam na mym blogu :-) Jabłka to moje ulubione owoce, więc generalnie im ich więcej, tym lepiej :-) Pozdrawiam!
szarlotka marzenie…przepis wart grzechu…zmodernizowalam go tylko odrobine..dodalam jeszcze jedno zoltko czyli w sumie byly 2
poniewaz mam blszke 35 x 30,,piekac poraz drugi podwoilam ilosc ciasta i tez wyszlo swietnie..acha i polukrowalam ja cienka struzka lukru …zrobila furore ..pieke ja na sylwestra..
zycze wszystkim szampanskiej zabawy i Dosiego Roku
Cieszę się niezmiernie, że ciasto przypadło Tobie i Twoim bliskim do gustu. Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :-)
Wszelkiego rodzaju szarlotki są mile widizane…a jak maja duuuzo jabłek to już w ogóle:)
świetna! najlepsza z duuużą ilością jabłkowego nadzienia, o tak.