Kapuśniak z kiszonej kapusty

na 3 grudnia 2010 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Za oknem śnieg i zawierucha, a nasz organizm domaga się rozgrzania. Doskonałym sposobem ku temu będzie bardzo smaczna zupa na bazie kiszonej kapusty i bulionu z żeberek. To doskonała propozycja na czas, kiedy tak łatwo ulegamy przeziębieniom – kapusta zawiera dużo witamin, szczególnie bogata jest w kwas askorbinowy, czyli witaminę C, która podnosi naszą odporność i zwalcza infekcje.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki:
– 500 g kiszonej kapusty
– 200 g wędzonego boczku
– kilka ziemniaków
– cebula
– 1 l bulionu (najlepiej ugotowanego na żeberkach)

– garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie.
Dodajemy pokrojoną i lekko odciśniętą kapustę kiszoną. Smażymy razem kilka minut, a następnie zalewamy bulionem i dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Gotujemy 30 minut.
W tym samym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Gotujemy i dodajemy do zupy.

Przed podaniem posypujemy pietruszką.
Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Łukasz pisze:

    Ze względu na przedłużającą zimę w wiośnie , postanowiłem trochę podreperować organizm witaminą C i dlatego też wziąłem się za ten przepis :D
    i zgodnie z zaleceniem zrobiłem bulionik na wywarze z żeberek :D Zupka super :D tylko nie wiem czemu mój kolor był dużo bladszy hmmm…. zrobiłem wszystko zgodnie z „instrukcją” , w każdym razie podreperowałem go pół łyżki papryki słodkiej :D dodało trochę fajnego smaku i kolorku , ze względu ze lubię tez marcheweczke , to wykorzystałem tą z bulionu i pokroiłem w drobniuteńką kosteczkę :D :) Dobry przepis , kolejny do ulubionych :) w weekend robie ogórkową :p mam zamiar wszystkie zupy przetestować z twojego bloga :)
    Pozdrawiam Kuba

    • Kuba pisze:

      No i jak tam zupa ogókowa? Moja żona jest również wielką amatorką moich zup, swego czasu przygotowała nawet mini książkę z moimi przepisami na nie. Pozdrawiam!

  2. Kinga pisze:

    Takie proste, a pyszne! Jeszcze nie robiłąm kapuśniaku, ale mam wielką ochotę, zwłąszcza jak widzę ten talerz z zupką!

  3. holendrzyca pisze:

    przepysznie wygląda. na zimę taka zupka jest rewelacyjna.

  4. Paula pisze:

    lubię niezmiernie! najbardziej z kiszonej :)

  5. Panna Malwinna pisze:

    kapuśniak lubię, ale chyba bardziej taki pół na pół z kapusty białej i kiszonej (no i oczywiście dla mnie bezmięsny).
    a powiem Ci że zjadłabym takiego rozgrzewacza zupkowego

  6. majka pisze:

    Kapusniaczek, mniam mniam :) Ja kiedys za kapusniakiem nie przepadalam ale cale szczescie, ze smak sie z czasem zmienia :) Teraz chetnie zjadlabym talerz kapusniaku :)

  7. Gosia pisze:

    i ja bardzo lubie taki kapusniak z kiszonej kapusty :)pycha :)

    Pozdrawiam :)

  8. Majana pisze:

    Uwielbiam kapuśniak i mam na niego ochotę :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top