W książce „Nigella ekspresowo” znalazłem przepis na bajecznie prostą, ale niezwykle smaczną cienką tartę z jabłkami (tarte fine aux pommes). Jej przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10-15 minut plus drugie tyle zajmie pieczenie. Smakuje wspaniale!
przepis na tartę z jabłkami wg. Nigelli
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 duże jabłka (najlepiej granny Smith)
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
przygotowanie:
Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Sok wyciskamy do miseczki, dodajemy 100 ml wody, a następnie wkładamy jabłka. Obtaczamy je w soku, dzięki czemu nie ściemnieją w czasie pieczenia.
Ciasto rozkładamy na blasze, na papierze do pieczenia. Tępą stroną noża robimy nacięcie wzdłuż boków w odległości 1 cm od brzegu. Nie przecinamy ciasta tylko je lekko nacinamy – dzięki temu wyrośnie ramka.
Ciasto posypujemy łyżką cukru. Osuszone jabłka układamy ciasno na cieście tak by nie nachodziły na wyciętą ramkę.
Jabłka smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką pozostałego cukru z cynamonem.
Pieczemy około 15-20 minut w 220 st. C.
Smacznego!
chętnie bym się poczęstowała:)
szybkie ciacho i w dodatku bardzo pyszne:) pisze sie na takie:)
ekspresowa a do tego jaka pyszna… czy trzeba czegoś więcej? :)
wygląda przepysznie!
mm… szybko, smacznie i niezwykle przyjemnie… oj, wspaniale ;]
Jabłka i cynamon i jestem w niebie :) No,moze jeszcze kawka do tego ;)
Pozdrowienia:)
łatwo i pysznie, czyli tak jak lubię najbardziej :)
szybko , smacznie i do tego jaki fajny efekt;)
Cóż za smakołyki z samego rana:)