Pan de Horiadaki – grecki chleb na zakwasie z oliwkami

na 13 października 2010 12 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Czas leci tak szybko, że niestety, mimo jak najlepszych chęci, nie wyrabiam się z uczestnictwem kolejnych Weekendowych Piekarniach. W miniony piątek upiekłem zaproponowany tydzień wcześniej przez gospodarzącą wówczas Oliwkę grecki chleb na zakwasie – Pan de Horiadaki. Niestety nie miałem czarnuszki, której brak zrekompensowałem suszonym rozmarynem. Niemniej jednak chleb wyszedł rewelacyjny i z pewnością wrócę do niego jeszcze nieraz.
Zapraszam Was do zapoznania się z innymi chlebami na mym blogu, szczególnie tymi z zakwasem.

Pan de Horiadaki – grecki chleb na zakwasie z oliwkami
Przepis zmodyfikowany pod kątem garnka rzymskiego, oryginał znajdziecie na Gospodarnym Szczęściu.
Składniki:
Zaczyn:
– 20 g + 2 łyżki zakwasu żytniego (lub pszennego)
– 70 g mąki pszennej
– ok. 40 g wody

Ciasto właściwe:
– 130 g zaczynu
– 440 g mąki pszennej
– 300 g wody
– 10 g soli
– 15 g cukru
– 1 łyżka oliwy
– 1/4 szklanki grubo pokrojonych oliwek
– garść suszonego rozmarynu

Przygotowanie:
Składniki zaczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy przykryte folia spożywczą na 12 godzin.
W dniu wypieku mąkę wymieszać z wodą i odstawić na 20 minut. Następnie dodać zaczyn i wyrabiać około 10 minut stopniowo dodając cukier, sól i oliwę. Formujemy kulę i wkładamy do miski nasmarowanej oliwą na 3 godziny. Co godzinę ciasto odgazowujemy (przebijając i lekko wyrabiając).
Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy je raz jeszcze dodając roztarty rozmaryn i oliwki. Przekładamy do namoczonego garnka rzymskiego, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do czasu ponownego wyrośnięcia. Chleb powinien potroić swą objętość, co może zająć 3-4 godziny.
Pieczemy około 40 minut w 200 st.C.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

12 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Karmel-itka. pisze:

    mniam, mniam
    chociaż oliwki omijam szerokim łukiem, chlebek bardzo mi się podoba ;]

  2. Fiolunka pisze:

    No i udało się :) wcześniej próbowałam jakoś kombinować z tym, ale nie udawało się a teraz już mniej więcej zajarzyłam o co chodzi ;) Dziękuję :D

  3. Fiolunka pisze:

    Kuuuba żebym ja wiedziała jeszcze jak to zmienić :D i czy można tak zdezerterować z bloggera i jeszcze zmienić tam adres? :) ciemna jestem strasznie jeśli o to chodzi.

  4. Kuba pisze:

    Dziękuję Wam za miłe słowa o chlebku – faktycznie był pyszny i z pewnością jeszcze wiele razy do niego wrócę. Strasznie ciekawi mnie jak smakuje z dodatkiem czarnuszki…

  5. Paula pisze:

    wspaniały ten chlebek!

  6. emma001 pisze:

    Wspaniały ten chleb. Tez bym chciała miec w domu taki domowy ale boje sie zaczac piec chleby ;)

  7. kabamaiga pisze:

    Też go robiłam, tylko z siemieniem zamiast czarnuszki. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb jaki jadł.

  8. Fiolunka pisze:

    Z oliwkami?? To ja się piszę :)
    Czy mogę podkraść na śniadanie dwie kromki? :D
    http://www.kuchcikowo.wordpress.com

  9. Kuchareczka pisze:

    Ach, uwielbiam chleby na zakwasie! A z oliwkami jeszcze nie jadłam i jestem ciekawa jak by mi zasmakował :)

  10. EVE pisze:

    ja też mam ten problem :( godziny, dni, tygodnie uciekają jak szalone, a zaległości coraz więcej :/
    chlebek wygląda cudownie, zjadłabym pajdę takiego :))

  11. aga pisze:

    piekny chlebek:) chetnie zjadlabym go teraz na sniadanko:)

  12. Kasia w kuchni♥♥♥ pisze:

    oOO, chleb wygląda znakomicie a do tego oliwki które uwielbiam! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top