Sodowy chleb irlandzki

na 15 września 2010 18 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 1,00 z 5)
Loading...

Już po raz drugi mam przyjemność być gospodarzem Weekendowej Piekarni. Poprzednio zaproponowałem wspólne pieczenie słodkiego chleba z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym. Dziś, niemal równy rok od tamtego czasu, pragnę zaproponować tradycyjny chleb irlandzki, gdzie zamiast drożdży używa się sody. Jego irlandzka nazwa brzmi arán sóide, a znakiem charakterystycznym jest krzyż wycinany na wierzchu bochenka. Według legendy to w celu odstraszenia złych mocy, choć realiści wolą mówić, że takie nacięcie po prostu umożliwia prawidłową cyrkulację powietrza wewnątrz bochenka, co pozytywnie wpływa proces pieczenia.
Na Zielonej Wyspie chleb ten jest niezwykle popularny i przygotowuje się go na wiele sposobów. Ja chciałbym zaproponować Wam dwa do wyboru – wersję klasyczną i słodką. Szukałem optymalnego przepisu i wydaje mi się, że znalazłem takowy na niezrównanym blogu Dorotus – Moje Wypieki.

Klasyczny sodowy chleb irlandzki
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki: http://mojewypieki.blox.pl/2008/04/Irish-soda-bread.html
Składniki na 1 duży bochenek:– 250 g mąki pszennej (plain white flour)
– 250 g mąki pszennej razowej (plain wholemeal flour) – można po prostu dać 500 g zwykłej mąki pszennej
– 100 g płatków owsianych

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka soli
– 25 g miękkiego masła
– 500 ml maślanki lub kefiru

Przygotowanie:Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 – 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce. Trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach.

Nieco modyfikując powyższy przepis otrzymamy chlebek słodki. Wystarczy zrezygnować z płatków owsianych, a dodać do suchych składników:
– 2 łyżki cukru
– szklankę rodzynek

Życzę miłego pieczenia!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

18 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. margot pisze:

    Kuba , dziękuję za odpowiedz
    Upiekę z chlebową

  2. Kuba pisze:

    Margot, jestem, że przekonany, że odejście od oryginalnego przepisu i jego lekka modyfikacja przyniesie jak najbardziej pozytywne i ciekawe efekty. Sodowy chleb irlandzki jest jednym z przepisów, który ma tyle wersji ilu piekarzy go przygotowuje. Tak więc spokojnie możesz użyć samej mąki chlebowej – ciekaw jestem Twojej recenzji.
    Pozdrawiam!

  3. margot pisze:

    Kuba, ja wiem ,że można ,ale jestem ciekawa czy chleb dużo straci ,jeśli się użyje maki pszennej samej chlebowej ?
    Ja mieszkam w małej miejscowości i chwile potrwa nim mi przyślą kurierem z internetowego sklepu ,a w moich delikatesach wymiotło razowa mąkę ,a tu potrwa dłużnej nim sprowadzą

  4. Kuba pisze:

    Kabamaiga, Twój chlebek wyszedł pięnie! Ja się dopiero jutro zabiorę za niego.

    Atina, dzięki. Mam jednak nadzieję, że dasz radę do nas dołączyć.

    Kass, :-)

    A.Grey, i co? Możemy liczyć na Twój udział? Pozdrawiam!

  5. a.grey pisze:

    Ciekawa propozycja. Często ten chleb spotykam w sklepie, i w przepisach ale jakoś nie miałam okazji spróbować. Może się zdecyduję z Wami upiec :) Pozdrawiam!

  6. atina pisze:

    Ja już piekłam ten chlebek i wiem , że jest pyszny :) Było to dawno temu, ale niestety teraz nie znajdę czasu by sie przyłączyć do Twojego wydania:) Musze jednak powiedzieć, ze wybrałeś bardzo fajna propozycję:)

  7. kass pisze:

    Nie piekłam jeszcze chleba na sodzie…więc!

  8. kabamaiga pisze:

    Kuba upieczone, a jakże.

  9. Kuba pisze:

    Milk, cieszę się :-)

    Tilianara, fajnie w takim razie, że możesz go wypróbować wspólnie z resztą Piekarek i Piekarzy.

    Amber, no to doskonała propozycja dla ciebie – taka szybka, że choć trochę nadgonisz WP :-)

    Majka, też słyszałem, że niektórym aromat sody przeszkadza – mam nadzieję, że uda się go jakoś zatuszować…

    Dorotus, cała przyjem nieść po mojej stronie :-)

    Kuchareczka, to fajnie, że weźmiesz udział – ciekaw jestem opinii kogoś, kto jadł oryginalny chlebek…

    Kabamaiga, i co? Upiekłaś już? Też chciałem się zabrać już dziś, ale nie dałem rady…

    Majana, no co Ty!? Zobacz jak szybko się go przygotowuje – to tylko kilka chwil – musisz się przyłączyć do gospodarzonej przeze mnie piekarni! :-)

  10. majana pisze:

    No ciekawa propozycja :))
    Nie wiem czy się dołączę, to zależy od czasu.
    Pozdrowienia:)

  11. kabamaiga pisze:

    Kuba tak zupełnie bez wyrastania? No to ja się zaraz zabieram.

  12. Kuchareczka pisze:

    o! ja ten przepis sobie odkladam, bo odkad wrocilam z irlandii, to chce go zrobic!! :)

  13. dorotus76 pisze:

    Dziękuję za wykorzystanie przepisu z mojego blogu, bardzo mi miło, że będę częścią weekendowej piekarni!
    pozdrawiam :)

  14. majka pisze:

    Pieklam kiedys taki chleb i…niestety to nie dla mnie. Chleb bylo zbyt mocno czuc soda (le to chyba kwestia przepisu). Moze sie jednak skusze na te slodka wersje? :)

  15. Amber pisze:

    Ależ pędzicie z tymi edycjami WP.Absolutnie nie nadążam…
    A chleb ciekawy.

  16. Tilianara pisze:

    To będzie ekspresowe wydanie, ale i ciekawe bo jeszcze nigdy chleba na sodzie nie piekłam, a zbierałam się do tego już od dawna :)

  17. milk_chocolate84 pisze:

    Świetna propozycja, taka.. szybka ;) Tego wydania na bank nie sobie nie odpuszcze :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top