Libańska zupa pomidorowa

na 25 sierpnia 2010 13 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
Strasznie lubię wszelkie zupy, a te gdzie są pomidory to w szczególności. Niedawno mieliście okazję skosztować fakes (greckiej zupy z soczewicy i pomidorów) i zupy z ciecierzycą i pomidorami. Mimo mojej sympatii do tego typu straw przyznać musze, że do poniższej podszedłem nieco sceptycznie. Zupa z majonezem, co to za wymysł? Ale wierzcie mi – warto ją przygotować. Dodatek majonezu sprawia, ze zyskuje ona aksamitny, bardzo delikatny smak. Naprawdę jestem nią zachwycony i gorąco polecam przygotowanie jej teraz, kiedy można spokojnie użyć świeżych, aromatycznych pomidorów.
To moja propozycja do durszlakowych zupowo-pomidorowych akcji.
Libańska zupa pomidorowa
Składniki:
– 6 pomidorów
– 1 cebula
– 2 liście laurowe
– 1-2 łyżeczki cukru
– 5 łyżek majonezu
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Sparzone pomidory obieramy i przekrawamy na połówki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą do ich przykrycia. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, a następnie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką konsystencję (można je przetrzeć przez sitko, ale dla mnie to zbyteczny trud).
Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, liście laurowe i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Lekko przestudzamy. Majonez mieszamy ze szklanką cieplej zupy i powoli dodajemy do garnka cały czas mieszając.
Doprawiamy do smaku i podgrzewamy ciągle mieszając. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

13 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Ojciec Dyrektor pisze:

    Majonez i pomidorówka? Hmm… Warto wypróbować. :) Ja bym dodał jeszcze jedno zmiksowane kwaśne jabłko np. antonówkę i troszkę świeżej mięty.

  2. Kuba pisze:

    Majana, dzięki :-)Ja też mało używam majonezu, ale warto było spróbować.

    Wiosenka, koniecznie musisz spróbować!

    Majka, ja również zupełnie nie wyobrażałem sobie tego smaku, ale zapewniam, że zupka wyszła bardzo smaczna.

    Malwinna, zachęcam – koniecznie daj znać czy smakowała :-)

    Raindrop, dobry pomysł z tą alergią. Pozdrawiam!

    Kasia, dzięki!

    Paula, ja również. A nawet jeśli istnieją takie to ja z pewnością do nich się nie zaliczam :-)

    Ivon, cieszę się, że Ci smakowała.

    Karmelitka, oj jestem! Uwielbiam pomidory i to chyba warzywka za którymi zimą tęsknie najbardziej…

    Dorota, zapewniam, że jego dodatek bardzo wzbogaca smak.

    Gosia, dzięki!

  3. gosiaa99 pisze:

    Ladny ma kolor, pomidorowa uwielbiam wiec ta napewno tez by mi posmakowala:)

  4. dorota20w pisze:

    intrygujący ten majonez

  5. Karmel-itka. pisze:

    widzę, że i ty miłośnikiem zup pomidorowych lub z pomidorami. też je uwielbiam. a ta zupa libańska wygląda naprawdę smacznie. i interesującą ma zawartośc ;]

  6. Ivon pisze:

    Tak, ta zupa jest świetna. Prezentuje się wyśmienicie :) To taka a`la nasza pomidorowa tyle, że z majonezem.
    Mniamć :)

    Pozdrawiam !!!

  7. Paula pisze:

    nie znak osoby, która nie lubiłaby pomidorowej :) mniam

  8. Kasia w kuchni pisze:

    pyszny pomysł!
    uwielbiam pomidorówkę w każdym rodzaju :)

  9. rain.drop pisze:

    Interesujący pomysł. Na pewno ciekawy dla osób uczulonych na mleko – można zastąpić śmietanę właśnie majonezem. :)

  10. Panna Malwinna pisze:

    fajny pomysł na zupkę. trzeba spisać i wykorzystać- mam w domu dużo za dużo pomidorów;)

  11. majka pisze:

    Swietna wersja pomidorowki :) Tylko jakos nie potrafie sobie wyobrazic tego majonezu w zupie ale skoro piszesz, ze smakuje dobrze, wiec wierze Ci na slowo :)

  12. wiosenka27 pisze:

    O Matko, myślę sobie że ta zupa musi byc świetna. Pomidorowa to moja ulubiona więc każda wersja jest mile widziana:)
    Pozdrawiam:)

  13. majana pisze:

    Pięknie i smacznie prezentuje się ta zupka :) I choć za majonezem nie przepadam to chętnie skosztuję Twojej pomidorówy:)
    Pozdrowienia:)}
    Majana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top