Strasznie lubię wszelkie zupy, a te gdzie są pomidory to w szczególności. Niedawno mieliście okazję skosztować fakes (greckiej zupy z soczewicy i pomidorów) i zupy z ciecierzycą i pomidorami. Mimo mojej sympatii do tego typu straw przyznać musze, że do poniższej podszedłem nieco sceptycznie. Zupa z majonezem, co to za wymysł? Ale wierzcie mi – warto ją przygotować. Dodatek majonezu sprawia, ze zyskuje ona aksamitny, bardzo delikatny smak. Naprawdę jestem nią zachwycony i gorąco polecam przygotowanie jej teraz, kiedy można spokojnie użyć świeżych, aromatycznych pomidorów.
To moja propozycja do durszlakowych zupowo-pomidorowych akcji.
Libańska zupa pomidorowa
Składniki:
– 6 pomidorów
– 1 cebula
– 2 liście laurowe
– 1-2 łyżeczki cukru
– 5 łyżek majonezu
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Sparzone pomidory obieramy i przekrawamy na połówki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą do ich przykrycia. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, a następnie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką konsystencję (można je przetrzeć przez sitko, ale dla mnie to zbyteczny trud).
Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, liście laurowe i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Lekko przestudzamy. Majonez mieszamy ze szklanką cieplej zupy i powoli dodajemy do garnka cały czas mieszając.
Doprawiamy do smaku i podgrzewamy ciągle mieszając. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Smacznego!
Majonez i pomidorówka? Hmm… Warto wypróbować. :) Ja bym dodał jeszcze jedno zmiksowane kwaśne jabłko np. antonówkę i troszkę świeżej mięty.
Majana, dzięki :-)Ja też mało używam majonezu, ale warto było spróbować.
Wiosenka, koniecznie musisz spróbować!
Majka, ja również zupełnie nie wyobrażałem sobie tego smaku, ale zapewniam, że zupka wyszła bardzo smaczna.
Malwinna, zachęcam – koniecznie daj znać czy smakowała :-)
Raindrop, dobry pomysł z tą alergią. Pozdrawiam!
Kasia, dzięki!
Paula, ja również. A nawet jeśli istnieją takie to ja z pewnością do nich się nie zaliczam :-)
Ivon, cieszę się, że Ci smakowała.
Karmelitka, oj jestem! Uwielbiam pomidory i to chyba warzywka za którymi zimą tęsknie najbardziej…
Dorota, zapewniam, że jego dodatek bardzo wzbogaca smak.
Gosia, dzięki!
Ladny ma kolor, pomidorowa uwielbiam wiec ta napewno tez by mi posmakowala:)
intrygujący ten majonez
widzę, że i ty miłośnikiem zup pomidorowych lub z pomidorami. też je uwielbiam. a ta zupa libańska wygląda naprawdę smacznie. i interesującą ma zawartośc ;]
Tak, ta zupa jest świetna. Prezentuje się wyśmienicie :) To taka a`la nasza pomidorowa tyle, że z majonezem.
Mniamć :)
Pozdrawiam !!!
nie znak osoby, która nie lubiłaby pomidorowej :) mniam
pyszny pomysł!
uwielbiam pomidorówkę w każdym rodzaju :)
Interesujący pomysł. Na pewno ciekawy dla osób uczulonych na mleko – można zastąpić śmietanę właśnie majonezem. :)
fajny pomysł na zupkę. trzeba spisać i wykorzystać- mam w domu dużo za dużo pomidorów;)
Swietna wersja pomidorowki :) Tylko jakos nie potrafie sobie wyobrazic tego majonezu w zupie ale skoro piszesz, ze smakuje dobrze, wiec wierze Ci na slowo :)
O Matko, myślę sobie że ta zupa musi byc świetna. Pomidorowa to moja ulubiona więc każda wersja jest mile widziana:)
Pozdrawiam:)
Pięknie i smacznie prezentuje się ta zupka :) I choć za majonezem nie przepadam to chętnie skosztuję Twojej pomidorówy:)
Pozdrowienia:)}
Majana