Ciasto z truskawkami pod pierzynką

na 29 czerwca 2010 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Brak słońca i nadmiar wody wpływa nie tylko na nas ale też na truskawki. Jest ich mało, a te które można kupić są nie tylko drogie ale też mało smaczne. Brakuje im tej słodkiej nuty, która sprawia, że to właśnie one są jednymi z moich ulubionych owoców. Niemniej jednak nawet tegoroczne świetnie się nadają do wykonania poniższego ciasta z truskawkami pod pierzynką. Polecam!

PS. Mam mały komunikat – w związku z małą awarią, Blogger skasował wszystkie Wasze dotychczasowe komentarze. Wybaczcie, że na nie nie odpiszę. Cytując Vonneguta można rzec jedynie: „zdarza się i tak…”.

ciasto z truskawkami 1

przepis na ciasto z truskawkami pod pierzynką

składniki:

  • 600 g truskawek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • łyżka cynamonu
  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki (użyłem zwykłej tortowej i pełnoziarnistej w proporcjach 1:1)
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli

przygotowanie:

  1. Masło szatkujemy nożem z mąką, a gdy się utworzą drobne grudki dodajemy pół szklanki cukru i proszek do pieczenia. Szatkujemy dalej i wbijamy trzy żółtka. Wyrabiamy szybko na gładko, zawijamy z folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Truskawki po umyciu pozbawiamy szypułek i kroimy w połówki. Zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy.
  3. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do pieczenia, dno obciążamy grochem lub fasolą i wstawiamy na ok. 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do 175 st.C.
  4. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą połową szklanki cukru.
  5. Po upieczeniu nieco studzimy i wykładamy na ciasto odsączone truskawki. Całość przykrywamy pianką i pieczemy około 10-15 min. w temperaturze 175 st.C.

Smacznego!

ciasto z truskawkami 2

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Marcin, i bardzo dobrze – ktoś to musi wszystko zjeść, bo Ci co gotują sami nie dadzą rady :-))

    Paula, to prawda! Pycha!

  2. Paula pisze:

    pod taką chmurką ciacho na pewno jest pyszne :)

  3. Marcin pisze:

    Ja z gotowaniem nie mam wiele wspólnego, natomiast sprawdzam się jako degustator :-D

  4. Kuba pisze:

    Majana, dzięki! Tobie również życzę miłego, późno się już zrobiło, wieczoru!

    Alivea, ze śliwkami jeszcze nie próbowałem. Z chęcią wypróbuję. Czy pozostałe składniki ciasta i pianki są mniej więcej takie same jak u mnie?

    Asieja, no niestety pogoda płata nam figle. Oby już się rozpogodziło na dobre, żeby inne owoce obficie zagościły na straganach.

    Dragonfly, dzięki!

    Kabamaiga, ja w tym roku jadłem dosłownie raz truskawki, które smakowały jak powinny. Niestety więcej nie udało się ich upolować :-(

    Gosia, dzięki! Też robisz z truskawkami?

  5. gosiaa99 pisze:

    Pysznie wyglada, robie bardzo podobne:)

  6. kabamaiga pisze:

    Kubo a wiesz, że wczoraj dostałam takie prawdziwe truskawki? To pierwsze i chyba jedyne w tym roku słodkie i czerwone.
    A ciasto wspaniałe.

  7. dragonfly pisze:

    Świetne ciasto! :-) Chmurka zwłaszcza mi się podoba bardzo!

  8. asieja pisze:

    fajna ta chmurka :-)
    a co do truskawek to mam takie same spostrzeżenia.

  9. Alivea pisze:

    Często robię takie ciasto, ale jak jest sezon na śliwki :D Twoje pięknie się prezentuje :)

  10. majana pisze:

    Ładne to ciasteczko pod chmurką:)
    Miłego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top