Pizza Calzone

na 27 września 2009 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
Co za miesiąc. Na nic nie mam czasu i powoli rozważam zmianę nazwy bloga z Kuba Pichci na Kuba Nie Ma Czasu Pichcić :-) Ale zmobilizowałem się i przyłączyłem do durszlakowego łańcuszka kulinarnego ,którego zasady są niezwykle proste: jedna osoba wymyśla dwa przepisy i zadaje je jednemu z uczestników, na podstawie jego preferencji określonych na początku zabawy. Ten ma tydzień na wybór przepisu i jego przygotowanie. Może oczywiście przygotować oba i ja właśnie tak zrobiłem, gdyż zaproponowane przez Anulkę smakołyki zapowiadały się niezwykle ciekawie. I takie też były. Na początek polecam calzone, gdzie nieco zmodyfikowałem składniki farszu.
pizza calzone

 

przepis na pizzę calzone

składniki na 4 calzone:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych – użyłem świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka 1 jajko roztrzepane do posmarowania ciasta

Nadzienie:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 4 czerwone cebule posiekane drobno (niestety czerwonych nie było i zadowoliłem się klasycznymi)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę – użyłem kiełbaski
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 220 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 220 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki ja dodałam też trochę zielonych
  • 2 – 4 łyżki posiekanego oregano lub bazylii
  • 220 g sera żółtego startego na tarce
  • sól, papryka i pieprz do smaku
  1. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pieczarki i jeszcze przez chwilę smażymy. Na koniec dodajemy kurczaka (kiełbasę) i jeszcze chwilę dusimy, aż kurczak się zetnie (kiełbasa się oczywiście nie zetnie) na koniec patelnię zdejmujemy z palnika i dodajemy przyprawy i oliwki. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże suszone (lub zaczyn drożdżowy) mleko, olej i wszystko razem zmiksować, na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i jeszcze raz wyrabiamy, dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienkie placki i na środku jednej połowy każdego z nich układamy 1/4 nadzienia i przykrywamy drugą połową dokładnie sklejając boki i formując pieroga.
  4. Ciasto nakłuwamy z wierzchu widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200oC, aż się mocno zarumieni :-)

Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kasia pisze:

    Hej Kuba czy moze byc maka zwykła przenna taka biała?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top