Przepis ten znalazłem kiedyś na blogu Salt&Pepper&co. Bardzo miłe i proste danie.
Polecam!
Ryba zapiekana z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
Składniki dla czterech osób:
- 4 średnie filety miruny
- 1kg ziemniaków
- 500g kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- cebula
- jabłko
- pomarańcza
- 2 łyżki posiakanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- vegeta
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować aż będą miękkie. Następnie dodać mleko, musztardę, masło i zmiksować wszystko na gładką masę blenderem.
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w spore kawałki. Doprawić solą, pieprzem, Vegetą i odstawić na jakiś czas do lodówki.
Kapustę kiszoną drobno posiekać, zetrzeć jabłko, marchewki, cebulę i
dodać do kapusty. Dodać także natkę, pokrojoną drobno pomarańczę, sok z cytryny i wymieszać całość.
Natłuścić naczynie żaroodporne oliwą i ułożyć na dnie rybę. Następnie wyłożyć warstwę purée a na wierzch kapustę kiszoną z dodatkami.
Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180st.C. Po tym czasie przykryć naczynie i zapiekać jeszcze 15 minut.
Smacznego!
Antoni, cieszę się, że ją upichciłeś To naprawdę smaczna rybka :-) Wezmę pod uwagę Twoją sugestię odnośnie kolejności warstw – faktycznie tak może być smaczniej. Pozdrawiam!
Znakomita zapiekanka. Zwłaszcza pomarańcza z kapustą dają świetne połączenie. Coś mi się zdaje, że ten przepis zagości u mnie na stałe. Następnym razem zamienię tylko miejscami warstwy ziemniaków i kapusty żeby sprawdzić, czy ryba nie będzie smaczniejsza kiedy przejdzie warzywami. Relacja z pichcenia i kopyrajty są tu: http://kuchnianagazie.blogspot.com/2010/03/ryba-w-kapuscie.html