Ryba zapiekana z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym

na 21 kwietnia 2009 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Przepis ten znalazłem kiedyś na blogu Salt&Pepper&co. Bardzo miłe i proste danie.
Polecam!

Ryba zapiekana z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym

Składniki dla czterech osób:

  • 4 średnie filety miruny
  • 1kg ziemniaków
  • 500g kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • cebula
  • jabłko
  • pomarańcza
  • 2 łyżki posiakanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • vegeta

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować aż będą miękkie. Następnie dodać mleko, musztardę, masło i zmiksować wszystko na gładką masę blenderem.
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w spore kawałki. Doprawić solą, pieprzem, Vegetą i odstawić na jakiś czas do lodówki.
Kapustę kiszoną drobno posiekać, zetrzeć jabłko, marchewki, cebulę i
dodać do kapusty. Dodać także natkę, pokrojoną drobno pomarańczę, sok z cytryny i wymieszać całość.
Natłuścić naczynie żaroodporne oliwą i ułożyć na dnie rybę. Następnie wyłożyć warstwę purée a na wierzch kapustę kiszoną z dodatkami.
 
Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180st.C. Po tym czasie przykryć naczynie i zapiekać jeszcze 15 minut.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Antoni, cieszę się, że ją upichciłeś To naprawdę smaczna rybka :-) Wezmę pod uwagę Twoją sugestię odnośnie kolejności warstw – faktycznie tak może być smaczniej. Pozdrawiam!

  2. Czyprak Antoni pisze:

    Znakomita zapiekanka. Zwłaszcza pomarańcza z kapustą dają świetne połączenie. Coś mi się zdaje, że ten przepis zagości u mnie na stałe. Następnym razem zamienię tylko miejscami warstwy ziemniaków i kapusty żeby sprawdzić, czy ryba nie będzie smaczniejsza kiedy przejdzie warzywami. Relacja z pichcenia i kopyrajty są tu: http://kuchnianagazie.blogspot.com/2010/03/ryba-w-kapuscie.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top